tr

Kaj je terapija PRP (s trombocitno plazmo)?

Terapija PRP v Estetskem centru Holmed

Terapija PRP deluje po sistemu sprožanja naravnih mehanizmov pomlajevanja in regeneracije telesa. Plazma, bogata s trombociti ali PRP (ang. Platelet Rich Plasma), je sestavni del krvi. V krvi najdemo plazemsko tekočino, ki vsebuje vodo in beljakovine, v njej se nahajajo rdeče in bele krvne celice ter krvne ploščice ali trombociti.

Terapija PRP je priljubljena zaradi svoje sposobnosti, da naravno spodbudi obnovo in pomlajevanje kože ter lasišča. Ta metoda je še posebej cenjena zaradi svoje vsestranskosti in možnosti uporabe na različnih področjih telesa, vključno z obrazom, vratom, dekoltejem in lasiščem, kar omogoča celostni pristop k pomlajevanju.

Ena izmed ključnih prednosti terapije PRP je njena sposobnost, da izboljša teksturo kože, zmanjša fine linije in gube ter poveča elastičnost in čvrstost kože. To je še posebej pomembno v boju proti znakom staranja, saj sčasoma naša koža izgubi kolagen in elastin, ki sta ključna za ohranjanje mladostnega videza.

Poleg tega je terapija PRP odlična izbira za tiste, ki iščejo naravne metode pomlajevanja brez uporabe sintetičnih materialov ali invazivnih kirurških posegov. Ker terapija uporablja pacientovo lastno plazmo, je tveganje za alergijske reakcije ali zavrnitve minimalno, kar pacientom zagotavlja dodatno varnost in mirnost.

Primarna vloga trombocitov je strjevanje krvi oz. tvorjenje strdkov na mestu poškodbe tkiva, raziskave pa so pokazale, da imajo pomembno vlogo tudi pri celjenju ran in regeneraciji tkiv. V medicini se terapija PRP tako uporablja na področju ortopedije po poškodbah in vnetjih tetiv, v ginekologiji ter estetski in regenerativni medicini.

Terapijo PRP s pridom izkoriščamo za zdravljenje izpadanja las in za pomlajevanje kože. Gre za popolnoma naravno terapijo, saj pri njej uporabljamo telesu lastne regenerativne mehanizme. Vaše lastne celice poskrbijo za obnovo kolagena in elastina v koži, ki pa sta ključni beljakovini za ohranjanje strukture in elastičnosti kože.

Zmanjšanje hiperpigmentacije z terapijo PRP s trombocitno plazmo

Kako poteka terapija PRP (s plazmo, bogato s trombociti)?

Pri terapiji PRP pacientu najprej odvzamemo eno ali več epruvet krvi, kot pri vsakem drugem venskem odvzemu. Običajno gre za 11 do 22 ml krvi. Kri nato centrifugiramo, da skoncentriramo trombocite, nato pa jih ločimo od ostalih celic krvi. Pripravljen koncentrat trombocitov nato s tanko iglo v razmaku enega centimetra vnesemo v globlje plasti kože. PRP pa lahko izvajamo tudi skupaj z mikroneedlingom z Dermapenom 4, ki nam v koži naredi mikrokanalčke, skozi katere lahko plazma s trombociti prodre v globino kože. V koži se s trombocitov sprostijo različni rastni faktorji, ki stimulirajo ter povečajo število reparativnih celic, ki jih imamo v koži. Pri terapiji uporabljamo tehnologijo Cellenis PRP.

Potek vašega obiska terapije PRP bo izgledal sledeče:

  • Ob prihodu izpolnite anamnestični vprašalnik in se pogovorite z zdravnikom.
  • Obraz očistimo in odstranimo ličila.
  • Medicinska sestra vam odvzame kri iz vene in nato sledi centrifugiranje in ločevanje krvi.
  • Medtem po potrebi nanesemo topični anestetik, sicer pa je sam postopek minimalno boleč.
  • Začnemo s postopkom injiciranja PRP ali mikroneedlingom ter nanašanjem PRP na tretirana mesta.
  • Tretma zaključimo z nanašanjem hranljive hialuronske kreme za pomiritev kože, na lasišču pa pustimo, da se področje posuši.

Terapija traja približno 45 minut.

Postopek ločevanja placente od krvi pri terapiji PRP (s trombocitno plazmo)

Kaj lahko pričakujete po terapiji PRP?

Na mestu vbodljajev bodo vidne majhne rdeče pikice, ki bodo izginile v nekaj urah, koža bo pordela ter na dotik toplejša in napeta. To je normalna reakcija po terapiji. V naslednjih 24 urah se bosta rdečina in vnetje povsem umirila. Prvih nekaj ur po terapiji sicer odsvetujemo pretirano nanašanje ličil in dotikanje obraza, koža mora ostati čim bolj čista, da se izognemo morebitnim infekcijam. Pomembno pa je tudi, da se po terapiji izogibate soncu in dosledno uporabljate zaščitno kremo z visokim zaščitnim faktorjem. Lase si lahko po želji umijete čez 4 ure.

Gostejši lasje po terapiji PRP s trombocitno plazmo

Rezultat po terapiji PRP je viden postopoma v nekaj mesecih. Priporočljivo je izvajanje terapij enkrat mesečno 3 do 4-krat. Kasneje pa lahko izvajamo obnovitvene terapije na približno 6 mesecev.

Učinke dodatno poveča kombinacija s terapijo mikroneedling, saj lahko plazmo vnesemo v globje plasti kože.

Za optimalne rezultate je ključnega pomena individualni pristop. Naši strokovnjaki v Estetskem centru Holmed bodo skrbno ocenili vaše potrebe in cilje ter pripravili prilagojen načrt zdravljenja, ki bo najbolje ustrezal vaši situaciji. Z našo pomočjo lahko dosežete naravno lepoto in samozavest, ki si jo zaslužite.

Vas zanima terapija s trombocitno plazmo (PRP), a niste prepričani, ali je primerna za vas? Vabljeni na brezplačen posvet z našo zdravnico v Estetski center Holmed.