Botoks

Brezplačni posvet

Terapija z Botulinskim toksinom tipa A

Svež in mladosten videz s terapijo botoksa

Kaj je botoks?

Botoks (botox) je zdravilo, ki vsebuje sestavino, imenovano Botulinski toksin tipa A. V terapevtski obliki se botoks uporablja za različna obolenja, vključno z mišičnimi krči, prekomernim znojenjem (hiperhidrozo) in nekaterimi nevrološkimi motnjami. V bistveno nižjih odmerkih pa se uporablja za zmanjšanje videza gubic in drobnih linij na obrazu, ki nastajajo pri vsakodnevnem dolgoletnem krčenju obraznih mišic. Botoks deluje tako, da začasno blokira živčne signale do določenih mišic na obrazu in zmanjša njihovo sposobnost krčenja. Koža nad njimi tako postane bolj gladka, kar zmanjša videz gub in linij. Botoks največkrat uporabljamo za zdravljenje gub na čelu, med obrvmi in okrog oči, lahko pa se ga uporablja tudi drugje na obrazu in vratu (npr. za “gummy smile, lip flip, nasal tip, platysma bands” itd.) ob indikaciji. 

Brezplačni posvet Kontakiraj nas

Za koga je terapija z botoksom primerna?

Terapija z botoksom je primerna za vse tiste, ki vas motijo gubice okrog oči, na čelu, med obrvmi ali pa bi nastanek le-teh želeli preprečiti. Količina botoksa se določi individualno pri vsakemu posamezniku, glede na željen učinek in moč mišic ter regijo aplikacije.

Načeloma začnemo prve gubice na obrazu opažati med 25. in 30. letom starosti.  Mlajše stranke (med 25. in 35. letom starosti), in tiste, ki si želijo čim bolj minimalističnega naravnega osveženega videza ali želijo botoks uporabljati za preventivne namene, se lahko odločijo za tako imenovan baby botoks, pri katerem apliciramo isto zdravilo v še manjših dozah. Torej je idealen za tiste, ki se prvič srečajo z botoksom ali se bojijo, kako bo ta sploh učinkoval nanje. Učinki baby botoksa tudi hitreje izzvenijo. 

Ob predhodnem posvetu z zdravnikom lahko apliciramo botoks tudi za druge indikacije, npr. prekomerno potenje v predelu pazduh, za tako imenovani “gummy smile” in drugo. 

Terapija pa ni primerna za nosečnice, doječe matere, mladoletne osebe, ljudi z določenimi nevrološkimi obolenji (npr. miastenia gravis), osebe, ki imajo akutno vnetje na predvidenem področju injiciranja, akutni izbruh herpesa,  imajo alergijo na botulinski toksin A ali so že imele opravljeno terapijo z botoksom v zadnjih 3 mesecih. Pred posegom je potreben posvet z zdravnikom, ki ugotovi, če ste primerni za aplikacijo botoksa in kakšna so možna tveganja.

Brezplačni posvet Kontakiraj nas

 

Kako se pripraviti na aplikacijo botoksa?

Pred aplikacijo botoksa ni potrebna posebna priprava. Prosimo, da na termin pridete brez ličil oz. jih bomo odstranili ob vašem prihodu. Odsvetujemo jemanje prehranskih dodatkov, ki vsebujejo vitamin C ali E, ribje olje, ginko, ginseng ali kurkumo ter zdravila iz razreda nesteroidnih antirevmatikov (npr. Aspirin, Nalgesin, Naklofen, Ibuprofen) en teden pred posegom, saj povečajo možnost nastanka modric. Na dan vašega termina ne uživajte alkohola. Prav tako nas ob naročanju opozorite, če jemljete zdravila, ki vplivajo na strjevanje krvi (Pradaxa, Marevan, Eliquis, Xarelto …) ali če ste pri predhodni aplikaciji imeli kakšno alergijsko reakcijo.   

Brezplačni posvet Kontakiraj nas

Kaj lahko pričakujete po terapiji z botoksom?

Takoj po aplikaciji botoksa boste na obrazu opazili majhne rdeče bunčice na mestu injiciranja, te izginejo v nekaj urah. 24 ur po terapiji z botoksom odsvetujemo fizično aktivnost, savnanje, sončenje, drgnjenje in dotikanje na mestu aplikacije. Odsvetujemo jemanje zdravil iz skupine nesteroidnih antirevmatikov na dan aplikacije (Aspirin, Brufen, Nalgesin …). Sicer pa lahko nadaljujete z vsakodnevnimi opravki takoj po aplikaciji. Učinek boste opazili v tednu do dveh po aplikaciji. Po 14 dneh lahko naredimo še manjše popravke, v kolikor bi to potrebovali, kasneje pa časovni razmik med dvema terapijama ne sme biti krajši od treh mesecev. 

Možni neželjeni učinki, ki se lahko najpogosteje pojavijo, so bolečina, oteklina in modrice na mestu injiciranja, glavobol, rdečina. Drugi zapleti so redkejši in se o njih pred aplikacijo pogovorite z zdravnikom.

Brezplačni posvet Kontakiraj nas

Kako poteka aplikacija botoksa?

Postopek injiciranja botoksa je hiter in minimalno invaziven. Aplikacijo, ki se opravi z drobno iglo in z le nekaj vbodi, opravi za to usposobljen zdravnik. Dober učinek dosežemo tako, da zdravilo vbrizgamo v točno določeno mišico, ki jo želimo oslabiti. Pri samem postopku uporabljamo zelo majhne količine botoksa, odmerek pa prilagajamo individualno glede na željen učinek in moč mišic. Učinki botoksa so začasni in običajno trajajo približno tri do šest mesecev. Pomembno je tudi vedeti, da boste učinek botoksa opazili šele čez en do dva tedna.

  1. Ob prihodu izpolnite anamnestični vprašalnik in se pogovorite z zdravnikom.
  2. Obraz očistimo in odstranimo ličila.
  3. Označimo mesta aplikacije in naredimo individualen načrt aplikacije glede na pozicijo vaših mišic.
  4. Po potrebi nanesemo topični anestetik, sicer pa je sam postopek minimalno boleč.
  5. Injiciramo botoks na izbrana mesta z drobno iglo.
  6. Že ste pripravljeni, da odidete dalje po opravkih. 

Celoten postopek traja približno 30 minut. 

V naši ambulanti uporabljamo botoks Vistabel (Allergan). 

Na brezplačnem posvetu je Katja poslušala moje želje in mi svetovala najboljšo rešitev zame. Domov sem se vrnila popolnoma mirna, idejo sem prespala in se že naslednji dan naročila na poseg. Odlična in popolnoma varna izkušnja!

Majda

Moja prva izkušnja in to popolnoma neboleča. Najboljša preventiva, še preden se na obrazu zariše starost. Še se vrnem!

Klara

»Zelo profesionalno. Center je čist, ambient je zelo prijeten in umirjen!«

Eva