tr

Botox: Za koga je primeren?

Botox: Za koga je primeren?

Za učinkovito glajenje gubic priporočamo terapijo z botoxom. V naš estetski center vabljeni vsi, ki želite osvežitev obraza in nočete pretiranega umetnega videza.

Kaj je botox?

Botoks (botox) je zdravilo, ki vsebuje sestavino, imenovano Botulinski toksin tipa A. V terapevtski obliki se botoks uporablja za različna obolenja, vključno z mišičnimi krči, prekomernim znojenjem (hiperhidrozo) in nekaterimi nevrološkimi motnjami. V bistveno nižjih odmerkih pa se uporablja za zmanjšanje videza gubic in drobnih linij na obrazu, ki nastajajo pri vsakodnevnem dolgoletnem krčenju obraznih mišic. Botox deluje tako, da začasno blokira živčne signale do določenih mišic na obrazu in zmanjša njihovo sposobnost krčenja. Koža nad njimi tako postane bolj gladka, kar zmanjša videz gub in linij. Botox največkrat uporabljamo za zdravljenje gub na čelu, med obrvmi in okrog oči, lahko pa se ga uporablja tudi drugje na obrazu in vratu (npr. za “gummy smile, lip flip, nasal tip, platysma bands” itd.) ob indikaciji.

Botox: Glajenje gubic okoli oči

Za koga je terapija z botoxom primerna?

Terapija z botoksom je primerna za vse tiste, ki vas motijo gubice okrog oči, na čelu, med obrvmi ali pa bi nastanek le-teh želeli preprečiti. Količina botoksa se določi individualno pri vsakemu posamezniku, glede na želen učinek in moč mišic ter regijo aplikacije.

Načeloma začnemo prve gubice na obrazu opažati med 25. in 30. letom starosti. Mlajše stranke (med 25. in 35. letom starosti), in tiste, ki si želijo čim bolj minimalističnega naravnega osveženega videza ali želijo botox uporabljati za preventivne namene, se lahko odločijo za tako imenovan baby botoks, pri katerem apliciramo isto zdravilo v še manjših dozah. Torej je idealen za tiste, ki se prvič srečajo z botoksom ali se bojijo, kako bo ta sploh učinkoval nanje. Učinki baby botoxa tudi hitreje izzvenijo.

Ob predhodnem posvetu z zdravnikom lahko apliciramo botoks tudi za druge indikacije, npr. prekomerno potenje v predelu pazduh, za tako imenovani “gummy smile” in drugo.

Skritje dlesni ob nasmehu z aplikacijo botoxa

Za koga terapija z botoxom ni primerna?

Terapija pa ni primerna za nosečnice, doječe matere, mladoletne osebe, ljudi z določenimi nevrološkimi obolenji (npr. miastenia gravis), osebe, ki imajo akutno vnetje na predvidenem področju injiciranja, akutni izbruh herpesa, imajo alergijo na botulinski toksin A ali so že imele opravljeno terapijo z botoksom v zadnjih 3 mesecih. Pred posegom je potreben posvet z zdravnikom, ki ugotovi, če ste primerni za aplikacijo botoxa in kakšna so možna tveganja.

Kako se pripraviti na aplikacijo botoxa?

Pred aplikacijo botoksa ni potrebna posebna priprava. Prosimo, da na termin pridete brez ličil oz. jih bomo odstranili ob vašem prihodu. Odsvetujemo jemanje prehranskih dodatkov, ki vsebujejo vitamin C ali E, ribje olje, ginko, ginseng ali kurkumo ter zdravila iz razreda nesteroidnih antirevmatikov (npr. Aspirin, Nalgesin, Naklofen, Ibuprofen) en teden pred posegom, saj povečajo možnost nastanka modric. Na dan vašega termina ne uživajte alkohola. Prav tako nas ob naročanju opozorite, če jemljete zdravila, ki vplivajo na strjevanje krvi (Pradaxa, Marevan, Eliquis, Xarelto …) ali če ste pri predhodni aplikaciji imeli kakšno alergijsko reakcijo.

Aplikacija botoxa

Kaj lahko pričakujete po terapiji z botoxom?

Takoj po aplikaciji botoksa boste na obrazu opazili majhne rdeče bunčice na mestu injiciranja, te izginejo v nekaj urah. 24 ur po terapiji z botoxom odsvetujemo fizično aktivnost, savnanje, sončenje, drgnjenje in dotikanje na mestu aplikacije. Odsvetujemo jemanje zdravil iz skupine nesteroidnih antirevmatikov na dan aplikacije (Aspirin, Brufen, Nalgesin …). Sicer pa lahko nadaljujete z vsakodnevnimi opravki takoj po aplikaciji. Učinek boste opazili v tednu do dveh po aplikaciji. Po 14 dneh lahko naredimo še manjše popravke, v kolikor bi to potrebovali, kasneje pa časovni razmik med dvema terapijama ne sme biti krajši od treh mesecev.

Možni neželeni učinki, ki se lahko najpogosteje pojavijo, so bolečina, oteklina in modrice na mestu injiciranja, glavobol, rdečina. Drugi zapleti so redkejši in se o njih pred aplikacijo pogovorite z zdravnikom.

Botox: Glajenje gubic na čelu

Kako poteka aplikacija botoxa?

Postopek injiciranja botoxa je hiter in minimalno invaziven. Aplikacijo, ki se opravi z drobno iglo in z le nekaj vbodi, opravi za to usposobljen zdravnik. Dober učinek dosežemo tako, da zdravilo vbrizgamo v točno določeno mišico, ki jo želimo oslabiti. Pri samem postopku uporabljamo zelo majhne količine botoksa, odmerek pa prilagajamo individualno glede na željen učinek in moč mišic. Učinki botoksa so začasni in običajno trajajo približno tri do šest mesecev. Pomembno je tudi vedeti, da boste učinek botoksa opazili šele čez en do dva tedna.

  1. Ob prihodu izpolnite anamnestični vprašalnik in se pogovorite z zdravnikom.
  2. Obraz očistimo in odstranimo ličila.
  3. Označimo mesta aplikacije in naredimo individualen načrt aplikacije glede na pozicijo vaših mišic.
  4. Po potrebi nanesemo topični anestetik, sicer pa je sam postopek minimalno boleč.
  5. Injiciramo botoks na izbrana mesta z drobno iglo.
  6. Že ste pripravljeni, da odidete dalje po opravkih.

Celoten postopek traja približno 30 minut.

V naši ambulanti uporabljamo botox Vistabel (Allergan).

Vas zanima terapija BOTOX, a niste prepričani, ali je primerna za vas? Vabljeni na brezplačen posvet z našo zdravnico v Estetski center Holmed.