Hialuronska kislina za pomlajen videz: 6 skrivnosti

Hiauronska kislina za pomlajen videz obraza

Dermalna polnila ali filerji vsebujejo hialuronsko kislino, telesu lastno snov, ki se nahaja v koži, sklepih, hrustancu, očeh itd.

1. Kaj je hialuronska kislina?

Hialuronska kislina za injiciranje je pridobljena s pomočjo bioloških postopkov, od naravno prisotne hialuronske kisline v koži pa se razlikuje le v obstojnosti, saj je le-ta premrežena, kar zagotavlja počasnejši razkroj v telesu. Hialuronska kislina nase veže veliko vode in tkivom daje volumen. V estetski medicini uporabljamo različne gostote polnil glede na predel aplikacije in želen rezultat.

Botox: Za koga je primeren?

2. Za kaj se uporablja hialuronska kislina v dermalnih polnilih?

Z leti koža izgublja hialuronsko kislino in s tem elastičnost. Na koži se začnejo pojavljati gubice, koža postaja bolj suha, upadla, manj gladka. Videz kože dodatno poslabšujejo tudi zunanji dejavniki, kot so izpostavljenost soncu, kajenje, stres itd. S staranjem se zmanjšuje tudi volumen mehkih tkiv, obrazne maščobe, pojavi se atrofija mišic in kosti.

Z dermalnimi polnili lahko povrnemo hidracijo koži, dosežemo bolj svež videz obraza, zmanjšamo videz gubic in povrnemo volumen tkivom, kjer je ta potreben. Prav tako pa lahko tudi preoblikujemo in definiramo poteze obraza, brez kirurškega posega in daljšega okrevanja. Rezultati pa so prehodni, saj se hialuronska kislina s časom razgradi, kar je prednost za tiste, ki imajo strah pred permanentnimi spremembami kirurških posegov.

Najpogostejša uporaba hialuronske kisline v filerjih

Najpogosteje se filerji uporabljajo za korekcijo gubic, kot so nazolabialne gube (gube med nosom in ustnicami) ali marionetne gube (gube okoli ust) in povrnitev volumna upadlim licem. Mlajše uporabnice pa si največkrat želijo polnejših, sočnejših ustnic. Z dermalnimi polnili lahko odpravimo tudi manjše asimetrije, zgladimo manjše brazgotine, definiramo čeljust in povečamo majhno brado. Postopek je individualen glede na želje in poteze posameznika.

Hialuronska kislina: Dermalno polnilo s hialuronsko kislino

3. “Bojim se umetnega videza” – kaj morate vedeti pred aplikacijo hialuronske kisline v dermalnih polnilih

Veliko posameznic in posameznikov ima strah pred “plastičnim”, umetnim videzom, ki ga lahko vsak dan vidimo pri različnih zvezdnicah in vplivnicah. V določenih kulturah, kjer so estetski posegi statusni simbol, pa je takšen pretirano spremenjen videz celo zaželen. Za takšen videz je potreben precejšnji volumen dermalnega polnila, ki ga večina zdravnikov, ki sledi pravilom dobre prakse, ne bo želela aplicirati, pogosto pa so takšni “umetni” rezultati posledica prepogostih posegov, tako različnih kirurških, kot nekirurških. Takšnega rezultata pa si večina uporabnic in uporabnikov seveda ne želi.

V našem estetskem centru prisegamo na naraven, minimalističen, osvežen videz. Sledimo motu “manj je več”. To dosežemo s skrbno izbranimi kvalitetnimi produkti, postopno aplikacijo polnil na izbrana mesta in ohranjanjem individualnih potez posameznikovega obraza. Za primer: priporočen volumen polnila za ustnice za doseganje naravnega videza je med 0,5 in 1 ml, to je približno ¼ kavne žličke. Pred vsakim posegom opravimo posvet in strankam svetujemo, kako najbolj optimalno doseči želen rezultat.

UHialuronska kislina: stnice pred in po aplikaciji hialuronske kisline v dermalnem polnilu
Hialuronska kislina: Ustnice pred in po aplikaciji hialuronske kisline v dermalnem polnilu
Hialuronska kislina: Ustnice pred in po aplikaciji hialuronske kisline v dermalnem polnilu

4. Hialuronska kislina: kako se pripraviti na poseg?

Pred aplikacijo polnila ni potrebna posebna priprava. Prosimo, da na termin pridete brez ličil oz. jih bomo odstranili ob vašem prihodu. Odsvetujemo jemanje prehranskih dodatkov, ki vsebujejo vitamin C ali E, ribje olje, ginko, ginseng ali kurkumo ter zdravila iz razreda nesteroidnih antirevmatikov (npr. Aspirin, Nalgesin, Naklofen, Ibuprofen) vsaj en teden pred posegom, saj povečajo možnost nastanka modric. Na dan vašega termina ne uživajte alkohola.

Prav tako nas ob naročanju opozorite, če jemljete zdravila, ki vplivajo na strjevanje krvi (Pradaxa, Marevan, Eliquis, Xarelto …) ali imate alergijo na lidokain. Terapija z dermalnimi polnili ni primerna za nosečnice in doječe matere, posameznike, ki imajo trenutno izbruh herpesa ali drugo infekcijo na mestih injiciranja. Pred posegom je potreben posvet z zdravnikom, ki ugotovi, če ste primerni za aplikacijo hialuronskega polnila in kakšna so možna tveganja.

Pogovor in svetovanje pred aplikacijo Juvederm Volite - Estetski center Holmed

5. Kako poteka postopek aplikacije hialuronskega polnila?

  • Ob prihodu izpolnite anamnestični vprašalnik in se pogovorite z zdravnikom.
  • Obraz očistimo in odstranimo ličila.
  • Označimo mesta aplikacije in naredimo individualen načrt aplikacije glede na želen rezultat.
  • Po potrebi nanesemo topični anestetik, sicer pa je sam postopek minimalno boleč.
  • Injiciramo dermalno polnilo na izbrana mesta z drobno iglo.
  • Že ste pripravljeni, da odidete dalje po opravkih.

Celoten postopek traja približno 30-45 minut.

V naši ambulanti uporabljamo dermalna polnila Juvederm (Allergan).

Brezplačno svetovanje pred estetskim posegom (hialuronska kislin) - Estetski center Holmed

6. Kaj lahko pričakujete po terapiji s hialuronsko kislino v dermalnih polnilih?

Največkrat se bo po aplikaciji dermalnih polnil na mestu vbodov pojavila oteklina, še posebej je to opazno na ustnicah. Pomembno je vedeti, da bo oteklina popolnoma izginila v nekaj dneh in šele takrat boste videli končni rezultat. Pogost je tudi pojav manjših modric, odvisno od lokacije aplikacije, ki bodo prav tako izginile v nekaj dneh.

Te lahko naslednji dan po posegu prekrijete z ličili, če rdečilo nanašate že isti dan po posegu, pa svetujemo, da kupite novo (šminko, ki še ni bila uporabljena). Drugi neželeni učinki po injiciranju hialuronskega polnila so redki in se o njih pogovorite z zdravnikom. Končno stanje lahko ocenimo po 14 dneh in takrat ponovno apliciramo polnila, če bi bilo to potrebno. Hialuronska polnila je možno tudi raztopiti z encimom, ki razgrajuje hialuronsko kislino. Glede na gostoto polnila, ki ga vbrizgamo, učinki trajajo različno dolgo, pri redkejših polnilih 6-10 mesecev, pri gostejših pa 12-18 mesecev.

24 ur po aplikaciji filerja se je potrebno izogibati telesni aktivnosti, pitju alkohola, kajenju, soncu, dotikanju injekcijskih mest, ležanju nekaj ur po aplikaciji, uporabi prehranskih dopolnil in zdravil, ki vplivajo na strjevanje krvi. Če je bilo polnilo aplicirano v predelu ust, se je potrebno izogibati pitju skozi slamico. Doma lahko predel hladite z ledenimi obkladki. Sicer pa lahko nadaljujete s svojimi vsakodnevnimi opravili in vožnjo.

Vas zanima terapija, a niste prepričani, ali je primerna za vas? Vabljeni na brezplačen posvet z našo zdravnico v Estetski center Holmed.