Botoks ali dermalna polnila, kaj je prava izbira za vas?

Svetovanje v estetskem centru Holmed

Pri iskanju načinov za ohranjanje mladostnega videza in zaviranju znakov staranja, minimalno invazivni tretmaji postajajo vse bolj popularni. Med najbolj priljubljenimi in hkrati tudi še vedno najbolj “tabu” sta botoks in filler. Obe snovi sta namenjena pomlajevanju obraza in preprečevanju znakov staranja. Čeprav se morda zdi, da imata podoben namen, delujeta povsem drugače in imata v svetu estetskih posegov različne namene.

Botoks ali botulinski toksin tipa A

87
Primer uporabe botoksa prej (before) in potem (after)

Botoks ali botulinski toksin, je nevrotoksin, pridobljen iz bakterije imenovane Clostridium botulinum. Deluje tako, da začasno ohromi ali sprosti določene mišice na ciljnih področjih. Običajno se injicira z majhno iglico v obrazne mišice.

Botoks deluje tako, da blokira živčne signale, s čimer zmanjšuje aktivnost mišic, ki povzročajo gube in drobne linije na obrazu. Uporablja se predvsem za zdravljenje dinamičnih gub – linij, ki nastanejo zaradi ponavljajočih se gibov obrazne mimike. To so gubice med obrvmi, gubice okoli oči in gube na čelu. Zmotno mišljenje je, da se botoks vbrizgava v ustnice ali lica in jim daje volumen.

Dermalna polnila ali filerji

V ta namen se namreč uporabljajo dermalna polnila ali t.i. filerji. Dermalna polnila so pravzaprav hialuronska kislina, ki je telesu lastna snov in nase veže vodo, koži pa daje svež, mladosten in poln videz.

Terapija z Juvederem Volite - Estetski center Holmed
Linija produktov Juvederm hialuronskih polnil

Z leti hialuronsko kislino izgubljamo in tkiva začnejo izgubljati volumen, nad njimi pa se na koži pojavijo gubice.Hialuronska polnila tako injiciramo pod kožo in s tem dodamo volumen, zgladimo gubice in oblikujemo obrazne linije. Uporabljajo se za glajenje statičnih gub, kot so smejalne linije (nazolabialne gube), marionetne linije, ter za poudarjanje obraznih kontur (ličnice, čeljust, brada,..) in ustnic.

Koliko časa traja učinek?

Učinki botoxa običajno trajajo od 3 do 4 mesece, medtem ko polnila lahko trajajo od 6 mesecev do 2 let, odvisno od vrste uporabljenega polnila in posameznikovega metabolizma.

Katera terapija je za vas bolj primerna?

Kako se odločiti med botoksom in polnilom? Izbira med botoxom in polnili je odvisna od posameznikovih ciljev in specifičnih težav, ki jih želi rešiti. Za dinamične gube in linije, ki jih povzroča gibanje mišic, je morda botox idealna izbira. Po drugi strani pa so polnila bolj primerna za dodajanje volumna, obnavljanje obraznih kontur ali reševanje globljih gub. Pomembno je, da se o tem pogovorite z zdravnikom na estetskem posvetu, ki bo določil najbolj primeren načrt zdravljenja. V Estetskem centru Holmed v Škofji Loki smo vam na voljo za brezplačen posvet.